Als student word je niet gezien als volwaardig ondernemer. Althans, dat vindt de Rijksoverheid. De TOZO-regeling (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers), die het kabinet wegens de coronacrisis in het leven riep, is slechts deels werkzaam. Waar een getroffen zelfstandige steun geboden krijgt, zit de student-ondernemer met de gebakken peren.
Ik maakte een figuurlijk vreugdedansje toen ik hoorde dat er een speciale regeling werd opgezet om ondernemers in deze moeilijke tijden te steunen. Net als vele anderen mag ik als visagiste mijn werk nu niet uitvoeren. Logisch, en dus fijn dat er bij een gemis aan opdrachten wordt voorzien in levensonderhoud.
Een aantal dagen na de persconferentie zat ik met mijn laptop in de aanslag klaar om mijn aanvraag in te dienen. Met een kop thee in mijn hand en mijn financiële administratie naast me op de keukentafel vulde ik met gemak alle velden van het formulier in. “Dit kan niet afgewezen worden,” zei ik tegen mijn vriend. Ik voldoe met mijn bedrijf immers aan alle gestelde eisen. Met een verhuizing op de planning konden we deze inkomsten wel gebruiken. Een spaarrekening heeft immers geen bodemloze put.
Volwaardig ondernemer
Daar kwam het verlossende telefoontje. Een man van de gemeente Tilburg, duidelijk uitgeput door de vele TOZO-aanvragen, deelde mij mee dat er een probleem was met mijn aanvraag. Alhoewel ik aantoonbaar aan het urencriterium voldeed, ben ik ook student. De beste ambtenaar verzekerde mij dat je dan geen volwaardig ondernemer kan zijn. Een student mag aankloppen bij DUO, voor (het verhogen van) een lening.
En daar klopt iets niet. Een ondernemer die zijn studie niet is begonnen of al heeft afgerond heeft recht op een gift. Ben je naast zzp’er ook student? Dan mag je een lening aanvragen bij DUO, ofwel deze verhogen.
Laten we elkaar in deze samenleving gelijk behandelen. Wij student-ondernemers een lening? Dan alle ondernemers een lening. Uiteraard met de voorwaarden die DUO hanteert. Wel zo eerlijk.
Geef een reactie